Dit taakveld richt zich op de ontwikkeling van Best op het gebied van duurzaamheid, energievraagstukken en de bescherming van de fysieke leefomgeving. Het doel is om deze omgeving gezond, veilig, duurzaam en leefbaar te maken.
Dit omvat ook de reiniging van de openbare ruimte, riolering en afvalstoffenverwijdering, inclusief het bijbehorende beleid. Daarnaast vallen vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu onder dit taakveld. Gemeenten hebben de zorgplicht voor afval-, hemel- en grondwater. Om deze wettelijke taken uit te voeren, stelt de gemeente periodiek een water- en rioleringsplan op.
In het beleidsakkoord 2022-2026, ‘We doen het Samen!’, wordt expliciet aandacht besteed aan duurzaamheid, energietransitie, klimaatadaptatie en afvalverzameling binnen volksgezondheid en milieu.
Duurzaamheid en energietransitie
De doelen van Best voor de energietransitie komen voort uit landelijke afspraken waaronder het Klimaatakkoord. De duurzaamheidsdoelen zijn:
- In 2030 bestaat 70% van de totale elektriciteitsproductie uit hernieuwbare elektriciteit.
- 55% CO2 reductie in 2030 ten opzichte van 1990.
- 20% daling in aardgasverbruik in 2030 ten opzichte van 2019.
In de Kaderbrief 2025 namen we middelen op om duurzaamheid bij inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners te stimuleren op het gebied van energie besparing, duurzame elektriciteit en warmte. In het programma duurzaamheid en het programma warmte dat in Q4 met de raad is besproken, zijn de acties verder uitgewerkt.
Gezonde leefomgeving
We staan voor een geluidniveau en luchtkwaliteit passend bij een gezonde leefomgeving. We geven hierbij invulling aan de Omgevingswet en de ambitieniveaus zoals die zijn opgenomen in de omgevingsvisie. Bij de uitvoering van deze plannen is de integrale afweging en samenhang met andere thema's zoals mobiliteit, stedenbouw, volkshuisvesting en duurzaamheid essentieel. Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan. De komende jaren gaan we aan de slag met het opstellen van het omgevingsplan waarin gezondheid in brede zin een plaats gaat krijgen. De milieuthema's maken hier een integraal onderdeel vanuit.