Dit taakveld richt zich op de ruimtelijke ontwikkeling van Best. We willen de beschikbare ruimte in onze gemeente zo goed mogelijk inrichten en gebruiken. Ons doel is om een prettige, gezonde, veilige en duurzame woon-, werk- en recreatieomgeving te creëren, met aandacht voor regionale uitdagingen. De recente 'Beethovendeal' maakt deze opgave nog groter. We moeten de precieze omvang en impact hiervan nog verder uitwerken.
We gebruiken onder andere de omgevingsvisie en het omgevingsplan als instrumenten. De uitvoeringsprojecten omvatten woningbouw, volkshuisvesting, centrumontwikkelingen, bedrijventerreinen en het landelijk gebied. Ook vergunningverlening, toezicht en handhaving vallen onder dit programma, waarbij we ook samenwerken met andere regio's.
Buitengebied
We verkennen de mogelijkheden om de 'rafelranden' rond Aarlesche Erven en Steegsche Velden te ontwikkelen met woningbouw, zodat deze een mooi geheel vormen met de bebouwde kom. Voor de regionale schaalsprong, de 'Beethovendeal' en de transitie van het landelijke gebied zijn investeringen nodig, zowel in projecten als in ambtelijke capaciteit, maar we gaan wel tegen onze grenzen van voorzieningen, ruimte en uitvoeringscapaciteit aanlopen. Deze veranderende omstandigheden vragen om een integrale benadering.
Stationsomgeving
De wijziging omgevingsplan wordt via de TAM-IMRO procedure op basis van de huidige planning op 16 december ter besluitvorming aan de raad voorgelegd. Indien deze wijziging omgevingsplan op 16 december 2024 wordt vastgesteld zal SDK Vastgoed, de aangewezen ontwikkelaar namens Spoorzone Best BV, aan de slag gaan met de verdere invulling het plan en planning aan de Oostzijde en de vervolgprocedures. Een nadere planning zal dan worden opgesteld. Parallel worden in 2025 de gesprekken met NS en ProRail over de ontwikkeling van de westzijde van de stationsomgeving geïntensiveerd, waarbij ook de effecten van de Beethovendeal (Brainportlijn) worden betrokken.
Visie Dorpsplein en Omgeving
De visie ligt begin 2025 ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. Vervolgens beginnen we met de verdere voorbereiding van de uitvoering van deze visie.
Woningbouwopgave
We zorgen voor voldoende en geschikte woningen door onder andere de voorbereiding en realisatie van projecten zoals Aarlesche Erven, de Stationsomgeving, de Boomgaard en Steegsche Velden. We richten ons ook op geschikte woningen voor kleinere huishoudens, zoals starters en senioren. Daarnaast letten we op het beter benutten van de bestaande woningvoorraad en transformaties van gebieden. Vanuit de woonzorgvisie ontwikkelen we diverse woonconcepten met passende zorg en begeleiding voor specifieke doelgroepen.
Omgevingswet, Vergunningverlening en Toezicht
Op 1 januari 2024 werden de Omgevingswet en de Wkb van kracht. De Omgevingswet helpt ons om efficiënte ruimtelijke procedures te realiseren, wat bijdraagt aan onze doelstellingen, zoals woningbouw. De Wkb richt zich op een betere positie voor bouwconsumenten en hogere bouwkwaliteit. De invoering van deze wetten beïnvloedt de ruimtelijke procedures, het vergunningenpakket, en de inzet van toezicht en handhaving, evenals de legesinkomsten. In 2025 gaan we de effecten van de Omgevingswet en de Wkb beter in kaart brengen, vooral wat betreft de legesinkomsten. Ook evalueren we de afspraken die we in het kader van de omgevingswet (met de raad) hebben gemaakt. We werken ook aan transitieopgaven, zoals de ontwikkeling van het Omgevingsplan en verbetering van onze dienstverlening. Deze doelstellingen blijven gelden tot het einde van de transitieperiode in 2031.